Årsbrev 2015

Det har varit ett händelserikt år för en ny styrelse. Under 2015 har vi utfört en del förändringar, främst ekonomiska, men även en hel del i hur föreningen bedrivs.

För första gången i föreningens historia har en underhållsplan upprättats. Tjänsten köptes in av Sustend, som besiktigat fastigheten och gett oss ett 30-årigt perspektiv på vilket underhåll som måste utföras.

De renoveringar som redan utförts, eller håller på att avslutas är:

  • Nytt ventilationssystem hos vår hyresgäst Kaliber

  • Renovering av delar av Kalibers lokal

  • Förbättrad taksäkerhet

  • Hissen

  • Nedmontering av felaktigt installerade handdukstorkar

För 2016 planeras följande renoveringar:

  • Takmålning

  • Renovering av Kalibers pentry

  • Renovering av hörnbalkonger och vädringsbalkong

  • Uppmärkning och besiktning av gasledningar

På något eller några års sikt planerar vi för upprustning av fasadsockel, innergård och trapphus. Efterlängtat av många!

Den nya underhållsplanen ger oss viktiga ekonomiska ingångsvärden för verksamheten. Samtliga kommande renoveringar måste dessvärre bekostas genom att vi tar upp nya lån.

Parallellt med att vi fått grepp om underhållsbehovet genomgår även ekonomin en revidering. Vi har redan bytt ut en del tjänster till billigare alternativ, samtidigt som vi höjt hyresnivåerna till rimligare nivåer. Utöver detta har även våra lån lagts om. Detta ger oss betydligt bättre ekonomisk balans än tidigare, men dessvärre räcker det inte för att täcka det akuta underhållsbehovet.

I och med att vi valt WMP som entreprenör för renovering av våra befintliga balkonger har även WMP anlitats för att hjälpa oss med nybyggnation av balkonger. Projektet är i sin startgrop och en extra föreningsstämma kommer att hållas i början på 2016.

Utöver detta diskuteras även en vindskonvertering. Initialt av vinden på halvplanet, vilken idag står tom. En vindskonvertering kommer dock att behöva röstas om. Klart är att det skulle vara ett välkommet tillskott till kassan.

Vidare har vi även under året vidtagit åtgärder för att bli en miljövänligare förening. Vi har nu el från vindkraft, ett uppsamlingskärl för matavfall, en bättre justerad fjärrvärmecentral och ett nytt återvinningsrum. Vi hoppas även att fler vill källsortera så vi kan ta bort ett sopkärl och spara ytterligare pengar!

Föreningsarbetet begränsas starkt av hur mycket tid vi enskilda medlemmar i styrelsen kan och vill lägga. Känner du att du är driftig, vill hjälpa till och kan driva frågor relativt självständigt? Hör av dig till valberedningen! En förenings välmående bygger i grunden på engagerade medlemmar.

Slutligen vill jag uppmärksamma er alla på att vi har en ny hemsida som vi aktivt börjat använda. På sikt hoppas vi att all information som efterfrågas ska finnas där. Vänd er gärna först till hemsidan för att få information!

Med vänlig hälsning

Fredrik med övriga i styrelsen för Brf Beda