Avfallshantering

Brf Beda erbjuder alla medlemmar en miljövänlig avfallshantering. På gården finns ett sopkärlsskåp med fyra luckor som öppnas med Brf Bedas huvudnyckel. I källaren finns ett återvinningsrum med en byteshylla och 150 meter bort finns en återvinningsstation för tidningar och förpackningar.

Hushållsavfall

Hushållsavfall slängs i de tre luckorna till vänster på kärlskåpet som står på gården. Är något för stort för luckan får vi inte pressa in det eller ställa det utanför. Allt som läggs utanför sopkärlsskåpet riskerar att dra till sig skadedjur som råttor.

Vi som vill bidra till miljön och få ner kostnader i föreningen lägger vårt matavfall i matavfallspåsar och slänger dessa i luckan längst till höger på kärlsskåpet. Matavfallspåsar (bruna pappåsar) finns att hämta under bordet i tvättstugan. Där kan vi även hämta plastkorgar att ha matavfallspåsarna i samt slaskrensare. Känner vi oss osäkra på vad som räknas som matavfall kan vi studera informationsplanschen som sitter uppsatt på anslagstavlan i entrén.

Återvinningsstation för tidningar och förpackningar

Närmaste återvinningsstation för tidningar och förpackningar ligger ca 150 meter bort på Ringvägen 163. Dit tar vi tidningar och förpackningar av glas, papper, plast och metall.

Återvinningsrum i källaren

Som ett komplement till återvinningsstationen på Ringvägen har Brf Beda ett återvinningsrum i källaren. Vi hittar rummet bakom säkerhetsdörren till vänster nedanför den sista källartrappan.

I återvinningsrummet kan vi slänga följande:

ElavfallLäggs på och under något av borden

  • JA: allt med sladd/ batteri som till exempel: mikrovågsugnar, datorer, tangentbord, brödrostar, tv-apparater, rakapparater eller strykjärn.
  • NEJ: fasta elinstallationer, lysrör över 60 cm, farligt avfall lämnas på miljöstation.

LjuskällorLäggs i den högra soptunnan

  • JA: kvicksilverlampor, lågenergilampor, halogenlampor, smålampor, lysrör under 60 cm eller trasiga/krossade lysrör
  • NEJ: lysrör över 60 cm • neonrör

Endast glödlampor - Läggs i den vänstra soptunnan

Porslin/keramik Läggs i något av de små plastkärlen utan påse

Byteshylla

Det finns en byteshylla till höger innanför dörren. Där får vi ta saker som vi vill och kan vi lägga/ställa hela föremål som kan vara av värde för andra. Innan vi ställer ner något där, funderar vi på om vi tror att någon annan kan vilja ha föremålet. Rummet blir snabbt stökigt och överfullt om vi bara ställer ner saker vi vill bli av med utan urskiljning.